CSOKI

2012.03.02 21:33
 

CSOKICSOKICSOKI

 

Fekete-erdı torta

250 g vaj, feldarabolva

1 evıkanál instant kávé

375 ml forró víz

200 g étcsokoládé, feldarabolva

300 g porcukor

375 g finomliszt, 3 kávéskanál sütıporral elkeverve

25 g kakaópor

2 tojás

2 teáskanál vaníliaeszencia

600 ml tejszín

60 ml meggylikır

2x425 g magozott meggy (konzerv), leszőrve, megfelezve

Melegítsük elı a sütıt alacsony hıfokon. Kenjünk ki egy 22 cm-es tortaformát, és béleljük ki

sütıpapírral.

Olvasszuk meg a vajat egy lábasban, és keverjük hozzá a már elvegyített kávét és a forró

vizet, majd a csokoládét és a cukrot. Kis lángon, állandó keverés mellett fızzük habosra.

Öntsük át a keveréket egy tálba, és hőtsük langyosra. Verjük fel elektromos mixerrel alacsony

fordulatszámon, majd három részben tegyük bele a száraz hozzávalókat. Verjük bele a

tojásokat egyesével, adjuk hozzá a vaníliaeszenciát. Öntsük bele az elıkészített formába.

Süssük kis lángon kb. 1 és háromnegyed órát. Hagyjuk a tésztát 5 percig a formában, majd

tegyük a sütırácsra, hogy kihőljön. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. A torta tetejét

igazítsuk egyenesre. Vágjuk a tésztát három lapra.

Helyezzünk egy lapot egy nagyobb tálra, szórjuk meg a meggy egyharmadával, kenjük meg a

tejszínhab harmadával, majd borítsuk be a következı tortalappal. Ismételjük meg a rétegezést.

A tetejét szórjuk meg a maradék meggyel, és kenjük meg tejszínhabbal. Friss meggyel vagy

cseresznyével, illetve csokoládéforgáccsal díszítsük.

Tíz-tizenkét adag lesz belıle.

Gazdag csokoládés szelet truffle-palástban

Ez a sütemény az egyik legtökéletesebb desszert vacsora után

vagy partikon, és akár egy nappal a fogyasztás elıtt is elkészíthetjük.

Hidegen is tálalható. Nem tartalmaz lisztet!

6 tojás

110 g barna cukor

400 g olvasztott étcsokoládé

250 g tejszín

80 ml Cointreau (narancshéjjal ízesített citruslikır)

Melegítsük elı a sütıt mérsékelten melegre. Kenjünk ki alaposan egy 22 cm átmérıjő

tortaformát, béleljük ki sütıpapírral. Verjük fel a tojást és a cukrot egy nagyobb tálban

elektromos mixerrel kb. 5 percig, amíg krémesen sőrő lesz. A langyos olvasztott csokoládét

folyamatosan adagolva keverjük hozzá, amíg egynemő keveréket kapunk. Fém kanál

segítségével óvatosan forgassuk bele a már elvegyített tejszínt és likırt. Öntsük a keveréket az

elıkészített tortaformába. A formát állítsuk egy nagyobb edénybe. Öntsük az edénybe annyi

forró vizet, hogy a forma feléig érjen.

Süssük mérsékelt lángon kb. 30 percig. Lazán fedjük le alufóliával, és süssük további 30

percig. Távolítsuk el a fóliát, és hagyjuk a formában kihőlni. Helyezzük a süteményt egy

nagyobb tálra, és lefedve tegyük hőtıbe egy éjszakára.

Ízlés szerint kakaóporral meghintve tálaljuk.

Tizenkét-tizennégy adag lesz belıle.

Tipp: a narancslikırt helyettesíthetjük más likırrel is, pl. mogyorólikırrel vagy akár rummal.

Nagyszerően illik hozzá a friss málna vagy a málnaszósz. A csokoládéval gazdagon borított

szelet négy napon túl is tárolható légmentesen záródó edényben, hőtıszekrényben.

Kétemeletes krémes szelet

250 g vaj, darabolva

150 g fehércsokoládé, feldarabolva

440 g porcukor

250 ml tej

300 g finomliszt, egy kávéskanál sütıporral elkeverve

1 teáskanál vaníliaeszencia

2 tojás, könnyedén felverve

2 evıkanál kakaópor

600 g tejcsokoládé, durvára vágva

250 ml tejszín

Melegítsük elı a sütıt alacsony hıfokon. Kenjünk ki két 22 cm átmérıjő tortaformát, és

béleljük ki sütıpapírral.

Keverjük össze vajat, a fehércsokoládét, a cukrot és a tejet egy közepes lábasban. Állandó

keverés mellett – forralás nélkül – addig fızzük, amíg krémes nem lesz. Öntsük át a keveréket

egy nagyobb tálba, és hagyjuk hőlni 15 percig. A fehércsokoládés keverékbe kézi habverıvel

dolgozzuk bele a lisztet, a vaníliaeszenciát és a tojást. Öntsük a keverék felét az egyik

elıkészített tortaformába. A maradék keverékbe kézi habverıvel dolgozzuk bele a kakaóport,

és öntsük a másik elıkészített tortaformába. Süssük alacsony hıfokon 50 percig. Hagyjuk a

tésztát a formában hőlni 5 percig, majd helyezzük sütırácsra, hogy teljesen kihőljön.

Keverjük össze a tejcsokoládét és a tejszínt egy lábasban, majd állandó keverés mellett fızzük

krémesre. Öntsük egy tálba, és lefedve tegyük hőtıbe. Idınként keverjük meg – mindezt

addig ismételjük, amíg a krém kenhetı, habos állagú lesz. Tegyünk félre 1 csészényit belıle a

torta tetejének borítására. A kihőlt tortalapokat vágjuk ketté.

Helyezzünk egy tortalapot egy nagyobb tálra, kenjük meg fél csésze tejcsokoládés krémmel.

A rétegezést ismételjük meg, váltogatva a különbözı színő lapokat. A torta oldalát és tetejét

borítsuk be a félretett csokoládékrémmel.

Tíz adag lesz belıle.

Csokoládés-vajkaramellás szelet

25 g kakaópor

250 g vaj, darabokra vágva

1 evıkanál aranyszirup (helyettesíthetı mézzel is)

185 g finomliszt, két és fél kávéskanál sütıporral elkeverve

220 g barna cukor

2 tojás

125 ml tej

Mascarpone krém

250 g mascarpone sajt

300 ml sőrő tejszín

Karamellaszósz

60 g vaj

110 g barna cukor

60 ml tej

150 g porcukor

Melegítsük elı a sütıt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy jól 20 cm átmérıjő, mélyebb

tortaformát, és béleljük ki sütıpapírral.

Szórjuk a kakaóport egy nagyobb tálba, és adjuk hozzá a többi anyagot. Verjük fel alacsony

fordulatszámon elektromos mixerrel, amíg jól elvegyül. Állítsuk a mixert közepes

fordulatszámra, és verjük tovább, amíg a keverék színe megváltozik.

Süssük közepes lángon kb. 1 órát. Hagyjuk a tésztát a formában 10 percig hőlni, majd

helyezzük át egy sütırácsra, hogy kihőljön. Egy éles késsel vágjuk a tésztát három lapra.

Helyezzünk egy lapot egy tálra, kenjük meg a mascarpone krém és a karamellaszósz

egyharmadával. Borítsuk be a következı tortalappal. Ismételjük meg a rétegezést, a tetejére is

mascarpone krém és karamellaszósz kerül. Villa segítségével márványos mintát alakíthatunk

ki. Tegyük hőtıszekrénybe 30 percre, vagy amíg a krém megszilárdul.

A mascarpone krém elkészítéséhez kézi habverıvel verjük fel a mascarpone sajtot és a

tejszínt, amíg krémesen sőrő lesz.

A karamellaszósz elkészítéséhez melegítsük fel a vajat, a barna cukrot és a tejet egy kis

lábasban. Állandó keverés mellett – forralás nélkül – addig fızzük, amíg a cukor elolvad.

Ekkor vegyük le a tőzrıl, adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, amíg habos nem lesz.

Tíz adag lesz belıle.

Tipp: vigyázzunk, hogy ne mixeljük túl a mascarpone krémet, mert megalvadhat.

Habos szelet gazdag csokoládé meringue-gel

8 tojásfehérje

220 g porcukor

35 g kakaópor

2 evıkanál pirított mandulapehely

75 g piros ribizli

120 g málna

Habos töltelék

55 g ırölt mogyoró

2 teáskanál zselatin

1 evıkanál víz

300 g olvasztott étcsokoládé

8 tojássárgája

1 evıkanál kávélikır

600 ml sőrő tejszín

Melegítsük elı a sütıt alacsony hıfokon. Fedjünk be négy sütılapot sütıpapírral úgy, hogy

kb. 23 cm-es átmérıjő, kerek lapot kapjunk.

Verjünk kemény habbá 4 tojásfehérjét. Folyamatosan adagolva adjunk hozzá a porcukor felét,

és addig verjük, amíg egyenletes, sima keveréket kapunk. Forgassunk bele két evıkanál

kakaóport. Osszuk szét a keveréket a két sütılapra, és egyenletesen kenjük szét a sütıpapíron.

Süssük a legkisebb fokozaton kb. 1 órán át, amíg kiszárad. Hagyjuk a sütıben nyitott ajtónál

kihőlni. Ismételjük meg az eljárást a maradék tojásfehérjével, porcukorral és kakaóporral –

süssük meg a már ismert módon.

Helyezzük a kerek lapokat egy nagyobb tálra. Kenjük meg a habos töltelék egyharmadával,

majd ismételjük meg a rétegelést. A végére egy lap kerüljön. Tegyük hőtıbe pár órára, vagy

akár egy éjszakára.

A habos töltelék elkészítéséhez melegítsük elı a sütıt mérsékelten melegre. Szórjuk az ırölt

mogyorót a sütılapra, és közepes lángon pirítsuk kb. 5 percig. Öntsük a vizet egy kis tőzálló

tálba, keverjük bele a zselatint. Állítsuk gız fölé, és addig keverjük, amíg a zselatin elolvad.

Hagyjuk szobahımérsékleten kihőlni. Keverjük össze a tojássárgáját, a mogyorót, a zselatint,

a csokoládét és a kávélikırt egy tálban.

Verjük fel a tejszínt habbá, és forgassuk bele a csokoládés keveréket. Fedjük le, tegyük

hőtıszekrénybe, amíg megszilárdul.

Tíz adag lesz belıle.

Tipp: ezt a süteményt a legjobb egy nappal a tálalás elıtt elkészíteni, és lefedve a hőtıben

tárolni.

Receptek az internetrıl

Vadnyúl csokoládémártásban

egy kb. 1,5 kg-os vadnyúl

6 evıkanálnyi olaj

10 dkg vöröshagyma

5 dkg sárgarépa

5 dkg zeller

2 vörös csili

2 fokhagymagerezd

5 borókabogyó

1 ág rozmaring

2 ág kakukkfő

2 babérlevél

10 egész bors

3 szegfőszeg

negyed rúd fahéj

5 dl vörösbor (burgundi)

2,5 dl vadaslevesalap

5 dkg csokoládébevonó

frissen ırölt bors

5 nagy mogyoróhagyma

20 dkg gesztenye

(1 teáskanálnyi kakukkfőlevél)

A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert felkockázzuk, a fokhagymát meghámozzuk, a

csiliket félbevágjuk és kimagozzuk, a borókabogyókat szétnyomkodjuk. A zöldség-főszer

keverékhez hozzáadjuk még a rozmaringot, kakukkfüvet, babért, szemes borsot, szegfőszeget,

fahéjat, s az egészet félre tesszük.

A nyúl húsát leválasztjuk a csontról, megtisztítjuk a bırmaradványoktól és az inaktól, majd

2,5 cm-es kis darabokra vágjuk.

A csontokat és a belsıségeket kis darabokra vágjuk, s ezeket jól átsütjük az olaj felforrósított

kétharmadán. Hozzáadjuk a zöldség-főszer keveréket, s egyenletesen megpirítjuk. Felöntjük a

vörösbor felével és 200 Celsius fokra elımelegített sütıben 20 percen át lefedve pároljuk.

Közben apránként hozzáadjuk a maradék vörösbort és a levesalapot, majd az egészet újabb

másfél órán át pároljuk. Akkor az edény tartalmát leszőrjük, a levet egy fazékban felfogjuk.

Ezt a mártást - lassú forralással - szükség szerint még sőrítjük, majd megolvasztjuk benne a

lereszelt csokoládét, jól átkeverjük és sózzuk, borsozzuk, ha kell.

A gesztenyék héját közben kis, éles késsel keresztben bevágjuk, de csak annyira, hogy a

belsejét ne sértsük meg. Tepsire tesszük, és 220 fokra elımelegített sütıben kb. 20 percig

sütjük, majd a még forró gesztenyékrıl (így könnyebb!) leválasztjuk a héjat.

A maradék olajat serpenyıben felforrósítjuk, és minden oldaláról jól megsütjük benne a sóval

és borssal főszerezett nyúlhúst. A mogyoróhagymákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk és

gyorsan átsütjük a hús mellett. A hagymás húst a gesztenyével együtt a mártáshoz adjuk. 10-

15 percig még pároljuk, azután kakukkfővel megszórva tálaljuk.

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Nagy csokoládé

könyvben jelent meg, ahol köretként kis zsemlegombócokat ajánlanak hozzá.

Karibi tejberizs

A csokikrémhez:

5 dkg étcsoki

3 dkg tejcsoki

2 ek. rum

0,5 dl tejszín

A tejberizshez:

5 dkg kerekszemő rizs

2 dl kókusztej

2 dl tej

1 rúd vanília

3 ek. nádcukor

egy érett mangó

Elsıként a csokikrémet készítem el: forró víz felett megolvasztom a csokikat, hozzáadom a

tejszínt és a rumot, a krémet pedig poharakba kanalazom. Ha kihőlt, mehet a hőtıbe. A

következı kör a tejberizsé: a tejet, kókusztejet, a cukrot és a felhasított vaníliarúd kikapart

belsejét a rúddal együtt felforralom. Amikor felforrt, a vaníliarudat kikapom belıle, helyébe

kerül a rizs. Folyamatos kavargatás mellett (és a folyamatos alatt tényleg folyamatost értek,

nem nézegetünk közben e-maileket, mint a kedves kollegina) 25 perc alatt krémesre fızöm.

Ha kihőlt, követheti a csokikrémet a poharakba. A tetejét pedig a kockára vágott mangóval

koronázom, ami ha tényleg érett, olyan finom, hogy nem kell vele semmit se mővelni. Két

személyes adag.

Tejcsokis korongok

23 dkg tejcsoki

23 dkg finomítatlan nádcukor

2 tojás

3 dkg vaj

3,5 dkg liszt

1 kk. sütıpor

5 dkg mogyoró

10 dkg étcsoki

1 kk. nescafé

csipet só

Gondoltam reprodukálom a Chili&Vaniliától kapott korongokat, tejcsokis változatban. A

mogyorót durvára aprítom - mezzaluna rulez :) -, a csokit és a vajat gız felett összeolvasztom.

A két tojást a cukorral fehéredésig habverem az elektromos mixerrel (azért lett 23 deka, mert

jól elnéztem egy sorral feljebb :), de végül gondoltam nem tragédia, mert a nádcukor nem

olyan édes, mint a kristálycukor). A nescafét feloldom egy evıkanál forró vízben - utólag azt

mondom, a tejcsokis változatból ezt kihagynám, az étcsokival harmonizál, a tejcsoki mellıl

erısebben kiugrik az íze - hozzáadom a tojásokhoz, az olvasztott csokival együtt. Mehet bele

a mogyoró, a liszt, a sütıpor, a csipet só és a duráva vagdosott étcsoki. A massza megy

félórára a hőtıbe. Sütı 170 fokra elımelegít, tepsi sütıpapírral kibélel. Az eredeti két

teáskanálnyi masszából vizes kézzel formázott korongok nagyon szétfolytak és szétlapultak

sülés közben, a köztük hagyott 4-5 centis hely dacára (talán a több cukor miatt?), úgyhogy

kisebbekre vettem ıket. A felhasználásra váró massza a köztek idıket a hőtıben tölti. Egyegy

adagot 11 percig kell sütni, nekem három tepsi lett.

Joghurtos csokoládétorta

A tésztához:

12 dkg étcsokoládé

18 dkg vaj

20 dkg finomítatlan nádcukor

1 ek vaníliaesszencia

3 tojás

1,5 dl görög joghurt

15 dkg liszt

fél csomag sütıpor

A krémhez:

12 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

35 dkg porcukor

0,9 dl görög joghurt

tejcsoki a forgácsokhoz

Elsıként a tortaalap készül el. 200 fokra elımelegítem a sütıt. A puha vajat a cukorral

habosra verem. Hozzákeverem a vaníliát, a felvert tojásokat, a görög joghurtot és a

felolvasztott csokoládét, majd a sütıporral elkevert lisztet. Sütıpapírral bélelt, kivajazott, 24

centis átmérıjő kapcsos tortaformába elsimogatom a masszát és 35-40 percre a sütıbe teszem,

amíg meg nem szilárdul a teteje és a tőpróba jónak mutatja. Rácsra téve hőlni hagyom, ha

kihőlt, félbevágom. Jöhet a krém: a csokoládét a vajjal összeolvasztom, majd hozzákeverem a

porcukrot és a görög joghurtot, s sőrősödésig verem. A felét a két tortalap közé kenem, a

másik felét a torta tetejére. Zöldséghámozóval tejcsoki forgácsokat gyártok rá.

Aszalt gyümölcsös és magos csokikupacok

5 dkg aszalt szilva

5 dkg aszalt sárgabarack

5 dkg hántolt napraforgómag (lánykori nevén szotyi :) )

5 dkg mogyoróbél

5 dkg dió

20 dkg tejcsoki

7,5 dkg fehércsoki

3 dkg étcsoki reszelék

pár darab banánchips

A szilvát, sárgabarackot, mogyorót és diót apró darabokra vagdosom. A tejcsokit és a

fehércsokit együtt megolvasztom vízfürdı felett, majd az összes gyümölcsöt és magot

beleszórom. Muffinkapszlikba kanalazom a masszát, a tetejére mehet a csokireszelék és még

mielıtt további megjegyzések érkeznének a külzetre, a látvány enyhítése végett mindegyikbe

belenyomok egy fél banánchipset :). Ha teljesen kihőlt, csak akkor mehet a hőtıbe.

Gyors réteges

10 dkg narancsos étcsoki

10 dkg tejcsoki

10 dkg babapiskóta

0,5 dl Bailey's

2,5 dl tejszín

10 dkg mascarpone

1 ek. vaj

Elızı nap elkészíthetı, sıt, elkészítendı édességre készültem, amely projekt bebukott az este

11-ig tartó dumálással. Úgyhogy aznapra maradt a gyors desszertkészítés, amibıl ez lett. A

kétféle csokit gız felett összeolvasztom a vajjal, majd hozzákeverek 0,5 dl tejszínt. A

babapiskótákat beletunkolom a Bailey's-be és egy rétegben lerakom, majd ráöntöm a

csokikrémet. A maradék 2 deci tejszínt felverem és összekeverem a mascarponeval, ez lesz a

harmadik réteg rá, ha a csoki kihőlt. Négy személy desszertje.

Háromcsokis brownie

18,5 dkg vaj

18,5 dkg étcsoki (sok százalékos, szokás szerint)

16 dkg liszt

27 dkg cukor

6 dkg kakaó (nem neszkvik :) )

3 tojás

8 dkg tejcsoki

8 dkg fehér csoki

Az étcsokit és a vajat gız felett megolvasztom, majd hagyom kihőlni. A tojásokat habosrakönnyőre

felverem a cukorral (mixer), majd hozzákeverem a csokis masszát. Követi a kakaó

és a liszt. A tejcsokit és a fehér csokit durvára vágom és beleszórom a tésztába. A sütıt 180

fokra elımelegítem, és a szögletes edénybe öntött masszát addig sütöm, amíg a teteje meg

nem szilárdul. Ez Donna szerint 35-40 perc, nálam 25 volt, igaz, én viszonylag lapos

sütıformát használtam. Kellıképp kalóriadús ahhoz, hogy ne csak Embert, hanem a

munkahelyi szobatársamat is hizlaljam vele :).

Diétás csokipuding meggyel

1 dl tej

3 g natúr kakaópor

10 g csokoládé íző (nem édesített) pudingpor

mesterséges édesítıszer

néhány szem meggy vagy cukormentes meggybefıtt

A pudingport kevés hideg tejben elkeverve negyed óráig állni hagyjuk, hozzákeverjük a

kakaóport és a mesterséges édesítıszert. E masszát óvatosan, állandó keverés mellett

összemelegítjük a felforralt tejjel. Tálkában, lehőtve tálaljuk, pár szem friss, fagyasztott vagy

konzerv meggyel, mentalevélkével díszítjük.

Csokigolyó gyerekeknek

25 dkg piskóta

10 dkg étcsokoládé

8 dkg margarin

2 evıkanál tortadara

2 evıkanál kakaó

2 evıkanál porcukor

A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra

tördeljük, és vízgızben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a

margarinnal simára keverjük. A masszából 30 kis golyót formálunk. 10 golyót

szórócsokoládéba, 10-et kakaóba, 10-et pedig porcukorba forgatunk. Tálalásig hőtıben

tartjuk.

Csokoládés palacsinta epres csokikrémmel

A palacsintához:

5 deka vaj

18 deka liszt

2 deka cukrozatlan kakaópor

3 deci tej

2 deci szénsavas ásványvíz, vagy szóda

2 tojás

1 evıkanál cukor

olvasztott vaj a sütéshez

Az epres csokikrémhez:

20 deka eperkrémmel töltött csokoládé

3 deci + 3 evıkanál tej

2 tojássárgája

2 evıkanál cukor

2 evıkanál liszt

25 deka eper

A vajat megolvasztom és félreteszem, hogy kihőljön.

A lisztbe beleszitálom a kakaóport, aztán a tejbe beleöntöm az ásványvizet és a kihőlt

olvasztott vajat.

A tojásokhoz hozzákeverem a cukrot, majd a tejes - ásványvizes-vajas lé felével felhígítom

A palacsintatésztába belevegyítem a kakaóporos lisztet, aztán kézi habverıvel folyamatosan

kevergetem, miközben hozzáöntöm a folyadékot.

A kész tésztát fél órára hőtıbe teszem pihenni.

A palacsintákat a szokásos módon megsütöm, de a serpenyıt sütés közben olaj helyett

olvasztott vajjal kenem ki.

A darabokra tört epres csokit 3 deci tejjel gız fölött megolvasztom

Amíg a csoki beleolvad a tejbe, kézi habverıvel simára keverem a 2 tojássárgáját a cukorral, a

liszttel és 3 evıkanálnyi tejjel.

A meleg csokis tejet folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tojássárgás - cukros lisztes

péphez, majd az egészet áttöltöm egy kis lábosba

Az edényt gyenge tőzre állítom és a csokis krémet kézi habverıvel addig kevergetem, míg

besőrősödik.

Az epret néhány szem kivételével apróra vágom és a gyümölcsdarabkákat a csokikrémhez

keverem.

A kész palacsintákat megtöltöm az epres csokikrémmel aztán háromszögekbe hajtva

elrendezem ıket egy tálon. Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítem.

10-12 palacsinta lesz belıle.

Illatos csokikrém

5 dl tejszín

25 dkg étcsokoládé

15 dkg cukor

6 tojássárgája

2 szem szegfőszeg

2 citrom (héja)

A szegfőszeget a tejszínbe dobjuk, felforraljuk, majd a tőzrıl levéve beletesszük a darabokra

tört csokoládét, és feloldjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, és a

csokolédékrémhez adjuk. Poharakba adagoljuk, és legalább két órára hőtıbe tesszük. A tetejét

cukros vízben 5 percig forralt citromhéjcsíkokkal díszítjük.

Almás piskótagombócok csokiöntettel

A piskótához:

6 tojás

6 evıkanál cukor,

6 evıkanál liszt

1/2 csomag sütıpor

A töltelékhez:

15 dkg cukor

3 dl víz (a sziruphoz)

kb. 4-5 dl víz (az almapüréhez, az almák nagyságától függıen)

1 citrom

1 narancs

2 fahéj (egész)

10 szem szegfőszeg

8 alma

A piskótához a tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, majd a liszttel keverjük össze,

adjuk hozzá a sütıport. Lazítsuk a tojásfehérjébıl vert habbal, majd sütıpapírral kibélelt

tepsiben 160-170 °C-on süssük meg a piskótát. A töltelékhez a cukorból és a vízbıl fızzünk

szirupot, a citrom és a narancs héját reszeljük bele. Jöhet még az egész fahéj és a szegfőszeg

is. 5 percig forraljuk, majd szőrjük le. A meghámozott almát kockázzuk fel, és külön cukros,

fahéjas vízben fızzük szét. A kész piskótát vágjuk 3 lapra. Tegyük mély edénybe az elsı

lapot, locsoljuk meg a sziruppal, és kenjük rá az almapüré felét. Helyezzük rá a következı

lapot, locsoljuk meg azt is, kenjük rá az almát, majd az utolsó lapot is tegyük rá, és öntsük le a

sziruppal. Tegyük hőtıbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. A kihőlt almás piskótából

tegyünk gombócokat a tányérokra, és locsoljuk meg csokoládéöntettel.

Tejszínes Csokitorta

5 tojássárgája,

10 evıkanál kristálycukor,

5 evıkanál víz,

5 kanál étolaj,

Krém

4 dl tej,

1 csom. Vaníliás pudingpor,

6 evıkanál cukor,

3 evıkanál kakaópor,

4 evıkanál liszt,

5 dkg étcsoki felolvasztva,

2 db tojássárgája.

Ebbıl sőrő krémet fızünk, majd miután kihőlt, 15 dkg rámával elkeverjük.

Oldalára:Babapiskóta

A hozzávalókat habosra keverjük, majd hozzáadunk 2 evıkanál kakaót, 8 evıkanál lisztet

melyben 1/2 csomag sütıport elkevertünk és végül a tojások felvert habját melybe 1 evıkanál

porcukrot tettünk.

Kikent, kerek tortaformába (26 átm.) öntjük és elımelegített sütıben 180 fokon tőpróbáig

sütjük. Ha kihőlt kettévágjuk. A tortát megtöltjük a krémmel, az oldalát és a tetejét is

bekenjük krémmel. Az oldalát körberakjuk babapiskótával. A tetejét tejszínhabbal díszítjük.