CSÜLÖKRE
Betyáros sertéscsülök babos káposztával
Hozzávalók: 1 db sertéscsülök (hátsó, mert az húsosabb), 20 dkg bacon szalonna, 60 dkg apró savanyú, káposzta, 30 dkg tarkabab (ha konzervet veszünk, nem kell a babot beáztatni, hamarabb elkészül az étel), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, tejföl, pirospaprika, só
A csülköt sós vízben megfőzzük, kb. 3-4 óráig, amíg le nem fő a csontjáról. Közben a csíkokra vágott bacon szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát, és a zsíron megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a babot, és kevés sóval ízesítjük, félig megpároljuk. Hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forrással készre pároljuk. Hozzáadjuk a kicsontozott csülköt. Tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, és pár percig összeforraljuk.
Békési betyáros csülökkel
Hozzávalók: 4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, 1/2 db sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna
A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli. Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.
Boros csülökpörkölt
Hozzávalók: 2 db kisebb kicsontozott csülök, 200 g vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 30 g fokhagyma, 50 g piros fűszerpaprika, 30 g só, 0, 5 dl olaj, 10 g törött bors, 5 g köménymag
A csülköket megtisztítjuk, felesleges zsírját eltávolítjuk, és bőrével együtt kis kockákra vágjuk. A bogrács belsejét az olajjal bekenjük, majd egy réteg húst, egy réteg karikára vágott hagymát egyenletesen elterítünk benne. A bográcsot a parázsra téve, addig sütjük a benne levő húst és a hagymát, amíg a húsdarabok megfehérednek. Rászórjuk a piros fűszerpaprikát, gyorsan átforgatjuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi jól ellepi. Belerakjuk a megmosott, karikára vágott paradicsomot, valamint a felszeletelt zöldpaprikát, és a sóval, köménymaggal, borssal, zúzott fokhagymával meghintjük. Majdnem puhára főzzük. Időnként kevés forró vízzel pótoljuk az elfőtt levét. Végül belekeverjük a vörösbort, és készre főzzük.
Cassoulet (francia étel)
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 30 dkg sertéscomb csont nélkül, 1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg szalonnabőr, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy szemű száraz bab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa, szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsomszósz, 4 dkg só, kakukkfű, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 szál zellerzöld, 2 dl húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa.
Az előre beáztatott babot a füstölt csülökkel, a szalonnával és a szalonnabőrre) feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított sárgarépát, egy gerezd fokhagymát és a fűszerzacskót (a fazék füléhez kötözve), melybe elhelyeztük az egy fej vöröshagymát (amelybe beleszúrtunk 2 db szegfűszeget), a babérlevelet és a többi zöld finom füvet. A babot félig puhára főzzük. Ez alatt a disznóbordákat és a felszeletelt ürücombot zsírban elősütjük, a zsírjában megfonnyasztunk egy fej finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd szétzúzott fokhagymát, és ebbe visszahelyezve a húsokat húslevessel felöntjük. Hozzátesszük a szál kolbászt, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor félig megpuhult, a babból kiemeljük a fűszerzacskót, a csülköt, a szalonnát, a szalonnabőrt, a hagymát, majd leszűrjük. Ezután egy tűzálló edényt teljesen befedünk a szalonnabőrrel, erre rétegezzük először a babot (kb. 1/3-át), majd a sertésbordákat és az ürühúst, a feldarabolt füstölt húst, a felszeletelt húsos szalonnát és a kolbászt. A maradék babbal egyenletesen befedjük a Cassoulet-et. A bab főzőlevével simára elkeverjük a paradicsomszószt, szükség szerint megsózzuk, és egyenletesen ráöntjük az ételre, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Végül közepes hőmérsékletű sütőben másfél-két órán át, sütőben pároljuk és összeérleljük, amíg a teteje megpirul.
Choucroute
Hozzávalók: 1000 g füstölt hús (csülök, tarja, sonka) 1000 g savanyú káposzta, 2 dl száraz fehérbor, 50 g kacsazsír, 1 db babérlevél, 30 g só, 20 g egész bors, 2 pár virsli, 750 g kifliburgonya
A savanyú káposztát átmossuk, és szűrőben lecsurgatjuk. Majd nagy lábasba téve, hozzáadjuk a fehérbort, 2 dl vizet, a sót, a babérlevelet, a kacsazsírt, a borsot, és másfél óráig pároljuk. Közben a füstölt húst sima vízben megfőzzük. A majdnem kész füstölt húst a káposztával, valamint a bőrétől megtisztított virslivel, még fél óráig főzzük, hogy kölcsönösen átvegyék egymás ízét. A kész Choucroute- ot héjában főtt kifliburgonyával ízesítjük.
Cigányka csülökkel
Hozzávalók: 0,5 kg csülök hús, 2,5 kg belsőség (tüdő, lép, szív), 0,5 kg máj, 30 dkg rizs, 10 dkg só, 1 dkg bors, vöröshagyma, 50 dkg zsír, 1,3 kg kolbászhús, 2 tojássárgája, recehártya
A hozzávalókat ledaráljuk, a rizst megfőzzük, megszűrjük. Belekeverjük a zsírban pirított hagymát, majoránnát, sót, a ledarált májat, belsőséget, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a ledarált csülökhúst, a fűszerezett kolbászhúst, amíg szinte folyós lesz. A recehártyát kiterítjük, felvágjuk és a masszából készült kis gombócokat teszünk bele, majd összehajtogatjuk. Tepsiben sütjük.
Csanak falui részeges csülök
2 csülköt kicsontozunk, a húst szeletekre vágjuk, egy tepsiben egymás mellé elrendezzük és megsózzuk. Egy tálkában mustárt, fokhagymakrémet és csípős paprikakrémet összekeverünk, ezzel kenjük meg a húsdarabokat. Őrölt feketeborssal és majoránnával megszórjuk, a szeleteket átforgatjuk. A csülök másik oldalát is hasonlóképpen fűszerezzük. Még jobb, ha ezt a műveletet már előző este elvégezzük. Annyi száraz fehérbort öntünk a hús alá, hogy félig ellepje. Fóliával letakarva toljuk a sütőbe. Lassú tűzön, kb. 3 órát sütjük. Amikor megpuhult, a fóliát leszedjük, és szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Hagymás főtt burgonyával kínáljuk. Ehhez a héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Kevés zsírban vöröshagymát párolunk, hozzákeverjük a krumplit, összepirítjuk, a megsült csülök pecsenyelevével kicsit meglocsoljuk.
Csülkös bab curry-vel
Hozzávalók: 1 nem füstölt csülök, 50-60 dkg tarkabab, fokhagyma, babérlevél, bors, marhahúsleves kocka, leveszöldség, curry
Feltesszük a zöldségeket és a babot a megtisztított csülökkel egy kuktába főni, mintha bablevest készítenénk. A fűszereket is beletesszük. Mikor majdnem teljesen puha a csülök, levesszük a kukta fedelét, és szépen lassan hagyjuk, hogy a lé lefőjjön. Amikor már kezd a hús leválni a csontokról, óvatosan kivesszük a léből, majd a csontokat eltávolítva apró kockákra vágjuk a húst, és visszahelyezzük az edénybe. Hozzáadunk 2-3 evőkanál curryt, majd kukoricakeményítővel besűrítjük. Rizzsel tálaljuk. Adhatunk hozzá édes kompótot, ami még pikánsabbá teszi. Megjegyzés: Semmi módon ne füstölt csülköt használj! Kompótból meggy, őszibarack, szilva és ananász a legkellemesebb, esetleg vegyesen is. A rizshez is lehet curryt hozzáadni, de nem fontos.
Csülkös bab hurkával
Hozzávalók: 35 dkg csülök, 50 dkg bab (fehér), 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 1 csokor petrezselyem, 1 szál véreshurka, 1 szál lángolt kolbász, 1 csípős paprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj sáfrány, só
A csülköt és a babot 12 órára beáztatjuk. A babot, a csülköt, a hurkát, a feldarabolt kolbászt, a szalonnakockákat, a negyedekre vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet és az olajat felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, majd lefedve 20 percig kislángon főzzük. (Ha szükséges, a vizet pótoljuk, hogy a babon mindig legyen víz!) Amikor a bab félig megfőtt, beletesszük a sáfrányt. Amikor kész, megsózzuk, lefedjük, levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Kidobjuk belőle a hagymát és a petrezselymet. Tálra öntjük, rátesszük a hurkát, és petrezselyemmel díszítjük.
Csülkös currys rizses egytál
Hozzávalók:1 kicsontozott nagy csülök, 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 evőkanál ételízesítő (vagy húsleveskocka), 1 g sáfrány(os szeklice), 4 kemény paradicsom, 1 mokkáskanál curry
A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Bőrével együtt kis kockákra vágjuk, párolóbetétre a kuktába tesszük, és 2 dl sós vízben félpuhára főzzük (kb. 30 perc). Közben a rizst váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk. Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk rajta a rizst. Dupla mennyiségű vízzel felöntjük, beleszórjuk az ételízesítőt (vagy a húsleveskockát) és a sáfrány(os szeklicé)t, ezután felforraljuk. Takaréklángon, kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük. A félig főtt csülköt levétől lecsurgatjuk, és mély tűzálló tálban összekeverjük a félig főtt rizzsel. A csülök főzőlevét átszűrjük, és hozzáöntjük a rizses húshoz. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2.fokozat ) előmelegítjük. A paradicsomot megmossuk, karikákra vágjuk. A rizsre szórjuk a curryt, jól összekeverjük, majd a rizs tetejére fektetjük a paradicsomszeleteket. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, és a tálat befedjük. A sütőben 25 percig sütjük, majd a tetejét levéve, pirítjuk még 5 percig. Ecetes salátával kínáljuk.
Csülkös kelkáposzta birsalmával
Hozzávalók: 2 db füstölt csülök, 300g kelkáposzta, 100g sajt, 2dl tejföl, 100g birsalma, 30g liszt, 5 g őrölt köménymag, 3 g törött bors, 20 g só, 0,5 dl olaj
Az előkészített csülköt hideg vízben beáztatjuk. Másnap hideg vízben feltesszük főzni, s addig főzzük, amíg könnyen kicsontozható lesz. Kivéve a léből, kihűtjük, kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós, forró vízben megabáljuk. A birsalmát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A megabált kelkáposztaleveleket megtöltjük a feldarabolt hússal, a felszeletelt birsalmával, felgöngyöljük, és tűzálló tálra rendezzük. A lisztet a tejföllel és a fűszerekkel, valamint a lereszelt sajttal kikeverjük, és a felgöngyölt, töltött kelkáposztára öntjük. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Tormamártással, forrón tálaljuk.
Csülök bajor módra
Hozzávalók: 1db nagyobb csülök, 20g grill fűszerkeverék
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd a grill fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Aztán rostélyon, lávakövön vagy faszénen grillezzük, időnként megforgatjuk, és ropogós pirosra sütjük. (Amennyiben idősebb állat csülkéből készítjük, célszerű kevés vízben előpárolni.) Savanyú káposztát és hagymás burgonyát adunk mellé.
Csülök berlini módra
Hozzávalók: 1db hátsó csülök, 50g vöröshagyma, 10g cukor, 2db babérlevél, 5g egész bors, 5g köménymag, 30g só
A csülköt még nyersen porciókra vágatjuk. Megtisztítjuk, megmossuk, majd a fűszerekkel, a hagymával és a cukorral kevés vízben lassan puhára főzzük. Amikor a hús kezd leválni a csontról, tányérokra rendezzük. Előre elkészített sárgaborsópürét tálalunk hozzá kisütött sovány szalonnával, hagymakockákkal, savanyú káposztával, sós burgonyával és mustárral.
Csülök bolgár módra
Hozzávalók: 1db csülök, 1,5dl olaj, 10g fűszerpaprika, 150g mirelit lecsó, 300g rizs, 100g vöröshagyma, 10g fokhagyma, 2g törött bors, 30g só
Az előkészített csülköt sózott hideg vízben feltesszük párolni. Amikor megpuhult, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A megválogatott rizst az olvasztott zsírban üvegesre pirítjuk, majd felengedjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, és lefedve, puhára pároljuk. A lecsót a párolt rizshez adjuk, megfűszerezzük, aztán összekeverjük. Tűzálló tál egyik oldalára felhalmozzuk a lecsós rizst, másik oldalára a darabolt csülökhúst, és előmelegített, forró sütőben átsütjük. Forrón tálaljuk.
Csülökegytál
Hozzávalók: 2db kicsontozott csülök, 800g burgonya, 150g vöröshagyma, 2g őrölt szerecsendió, 30g só, 5g törött bors, 2dl tejföl
A kicsontozott, megtisztított és megmosott csülköt nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk, aztán kevés víz aláöntésével, fedő alatt puhára pároljuk. Amíg a hős puhul, a burgonyát megtisztítjuk, majd kis hasábokra vágjuk, a vöröshagymát pedig karikára szeleteljük. Mély tűzálló tál aljára burgonyát teszünk, erre egy réteg karikára vágott vöröshagymát helyezünk, aztán megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg az anyagok el nem fogynak. Ekkor a megpárolt csülökhúst bőrös felével felfelé, rárakjuk. A kevés húslével elkevert tejfölt ráöntjük, majd előmelegített, forró sütőben, lefedve, kb. 30 percig pároljuk, aztán a fedőt levéve, piros-ropogósra sütjük. A sütőből kivéve, saját edényében, forrón tálaljuk.
Csülök fokhagymás tejfölben
Hozzávalók: 1 db nagy kicsontozott csülök, 10 g fokhagyma, 3 dl tejföl, 0, 5 dl borecet, 30 g só, 3 g törött bors
A kicsontozott és megmosott csülökhúst vékony szeletekre vágjuk, közepesen mély jénai tálba tesszük, sóval, borssal, és a péppé zúzott fokhagymával megszórjuk. Kevés víz aláöntésével, előmelegített sütőben félpuhára pároljuk. A borecetet összekeverjük a tejföllel, a félig megpárolt csülökre öntjük, majd készre pároljuk. Amikor megpuhult, a tál tetejét levesszük, és a készítményt ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk. Salátát és burgonyát adunk hozzá.
Csülök lencseraguval
Hozzávalók: 2 főtt-füstölt csülök, 50 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, liszt, olaj, tejföl, babérlevél, mustár, ecet, cukor só.
A csülköt dörzsöljük be sóval, öntsünk rá kevés olajat, és nem túl forró sütőbe tegyük be sülni. Ha a hús leve elpárolgott mindig öntsünk alá kevés vizet. Sütés közben néha forgassuk meg és saját levével locsolgassuk, mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát és készre sütjük. A lencsét még előző este beáztatjuk. Hideg vízben kezdjük el főzni, forraljuk fel, tegyünk bele sót és babérlevelet. Amikor elkészült barna rántást keverünk hozzá. Tejföllel, mustárral, ecettel ízesítjük és jól átforraljuk. Tálalás előtt a csülköt felszeleteljük, lisztben megforgatjuk és kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A szeleteket a lencseragura helyezve kínáljuk.
Csülkös rakott krumpli
Hozzávalók: 1 db főtt, füstölt csülök, 2 kg burgonya, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 db főtt tojás, olaj, mustár, ketchup, bors
Nagyon nehéz elkészíteni, csak erős idegzetűek tervezzenek be effajta eledelt. A dologbosszantóan nehéz kivitelezhetősége abban rejlik, hogy nincs az a füstölt csülök, amit, ha megfőznek (finom, illatos, puhára, ahogy illik, hogy leváljon a csontról), ne fogyna el azon melegében. Legfeljebb némi bőrdarabka marad belőle egy óra múlva, de ez sajnos nem elég a rakott krumpliba. Pár módszer azonban mégis kínálkozik e hatalmas nehézség áthidalására: 1. Főzz két csülköt. 2.A megfőtt és kicsontozott csülköt jó szorosan tekerd be alufóliába és vidd át a szomszéd hűtőjébe. 3. Kérd meg a szomszédot, hogy ő főzzön neked egy csülköt és őrizze másnapig. 4. Jól vacsoráztasd be a családot, és amíg alszanak, az éj leple alatt főzd meg a csülköt. Gyűjthetsz még ötleteket a megőrzésre vonatkozóan, de valószínűleg egyetlen bombabiztos tipp sem létezik. Ha valamilyen csoda folytán mégiscsak sikerült valamilyen alattomos módon megőrizned egy kitűnő, kicsontozott, kihűlt, főtt csülköt, nyert ügyed van. Innen kezdve a kaja elkészítése pofon egyszerű. Szeleteld fel a csülköt, karikázd fel a nyers krumplit, meg a hagymát. Főzd meg a tojást. Tegyél némi olajat egy jó nagy tepsibe és kezd rétegezni a dolgokat. Egy réteg krumpli, ezt sózd meg egy kicsit, szórd meg borssal, tedd rá a hagymát. Jön rá a csülök, ezt kend meg mustárral és ketchuppal, karikázd rá a főtt tojást, ezt hintsd meg reszelt sajttal és tedd rá az egyik pohár tejfölt. Következik a krumpli, pici só, bors, a maradék reszelt sajt, a másik pohár tejföl. Az egészet, pedig öntsd le egy pohár tejszínnel, takard le alufóliával és tedd be sülni. Ne lepődj meg, ha az egész család kizarándokol a konyhába és nehéz sóhajtások közepette valami ősi beduin táncot lejt a tűzhely körül. Ez csak a látszat; nem rituálé, csak a csülöknek szól. Ha a felső réteg krumpli megpuhult, vedd le a fóliatakarást és pirítsd még egy kicsit, feltéve, ha kibírja addig a család. Ha nem, hát nem. Haloványan is pont olyan isteni finom.
Csülök Huszárné módra
Hozzávalók: 2 nagy kicsontozott csülök, 1 kg burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma. Raguhoz: 15 dkg füstölt szalonna, 1 szál gyulai vagy házi kolbász, 25 dkg gomba, 1/2 kg zöldborsó, 4 közepes vöröshagyma
A csülköt 3-4 gerezd fokhagymával felteszem főni. A burgonyát szintén héjában megfőzöm. Amíg fő elkészítem a ragut. Megolvasztom a szalonnát, majd a hagymát karikára vágva megfonnyasztom, utána kerül rá a gomba és a zöldborsó. Együtt párolom amíg megpuhul, a legvégén kis kockára vágom a kolbászt és azt is hozzáteszem. A megfőtt krumplit hámozás után tűzálló tálba teszem egy kis olajat öntök alá, majd ráhelyezem a csülköket és a sütőben szép pirosra sütöm. Tálalásnál öntöm rá az előbb elkészített ragut.
Csülök Juliska módra
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 100 g gépsonka, 100 g füstölt szalonna, 150 g tarkabab, 200 g paradicsom, 200 g zöldpaprika, 150 g gomba, 150 g uborka, 1 csomó zöldpetrezselyem, 600 g zöldbab, 30 g só, 2 g törött bors, 1 dl száraz fehérbor, 30 g vaj
Az előkészített csülköt hideg vízben feltesszük főni, és puhára főzzük. A vízből kivéve, kihűtjük, majd kicsontozzuk, aztán előmelegített, forró sütőben ropogósra sütjük. A tarkababot előző nap megválogatjuk, megmossuk, aztán hideg vízben beáztatjuk. A csülök kihűtött főzőlevében a tarkababot megfőzzük, majd leszűrjük. A szalonnát és a sonkát metéltre, a gombát, a paprikát, a paradicsomot és az uborkát szeletekre vágjuk. A szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a sonkát, és lepirítjuk. A zöldbabot olvasztott vajon, kevés sóval puhára pároljuk. Elkészítjük a ragut. A lepirított szalonnához és sonkához hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a gombát, az uborkát, ízesítjük sóval, fűszerezzük törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, aláöntjük a bort, aztán az egészet együtt megpároljuk. Tálaláskor a tál közepére helyezzük a megsütött csülökhúst, ráhalmozzuk a ragut, a ragu tetejére a megpárolt zöldbabot. Tetejét megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és visszatesszük a sütőbe. Forrón tálaljuk.
Csülök kelkáposztával
Hozzávalók: 2db mellső csülök, 20gr grillfűszer, 30gr só, 1kg kelkáposzta, 0,5dl olaj, 2dl tejföl, 1db tojássárgája.
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, a grillfűszerrel és kevés sóval jól bedörzsöljük, majd kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Közben a kelkáposztát leveleire szedjük, és megabáljuk. A megpárolt csülköt kicsontozzuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, aztán a kelkáposzta leveleibe belegöngyöljük. Tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a kelkáposztába göngyölt csülköt szorosan egymás mellé belerakjuk. A csülök párolólevét zsírjára visszapirítjuk, kihűtjük, majd elkeverjük benne a tejfölt és a tojássárgáját. Ezt a keveréket a lerakott göngyölegekre öntjük, majd előmelegített, forró sütőben átsütjük. Párolt rizst adunk mellé. Forrón tálaljuk.
Csülök korhelykáposztával
Hozzávalók: 80 dkg sertéscsülök, 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg burgonya, 12 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 dkg pirospaprika, só
A csülköt kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd sós vízben félkészre főzzük. A savanyú káposztát és az apróra vágott vöröshagymát felengedjük vízzel, majd zúzott fokhagymával és pirospaprikával fűszerezzük, és szintén félkészre főzzük. A burgonyát megfőzzük, és a kolbásszal együtt felkarikázzuk. Egy közepes tepsit kikenünk olajjal, majd belerétegezzük a burgonyát és a káposztát. Rátesszük a csülökdarabokat, majd tetejét befedjük a felkarikázott füstölt kolbásszal. Meglocsoljuk tejföllel, sütőben megsütjük, majd piros paprikával megszórva tálaljuk.