SZELLEMI MŰHELY LÉTREHOZÁSA
PROJEKT SZELLEMI MŰHELY LÉTREHOZÁSÁRA
VÁZLAT
A szellemi műhely valós hiátust pótol, reális előzményei megszülettek, így igény merült föl a hazai vendéglátásban a historizáló ételsorok elkészítésére, amelyet egy meglévő, részben teljes forrásanyag alapján hitelesen szolgálhattak föl a konyhák mesterei. Létrejött egy keleti orientáltságú ismeretrendszer, amelyet köszönhetünk Cey-Bert Róbert, Bárdi László, Kiszely István célirányos kutatásainak, s a kínai krónikák ismertté tételének. Mindezzel együtt az ókori és középkori gesták, krónikák, útleírások, emlékiratok és leltárkönyvek is fontos fogódzót jelentenek. A Szovjetunió széthullásának eredményeképpen nyitottabbá, és kutathatóbbá váltak a sztyeppei népek társadalmai. Nem utolsósorban a kutatásmódszertan is bátrabbá válhatott, főként az analógiás módszer tekintetében.
Viszont szükség van egy teljes kitekintésű szintézisre, grammatikai gasztro-kutatásokra, régiókhoz és etnikai-nemzetiségi csoportokhoz kapcsolódó gyűjtésre, fűszer- és gyógynövényhasználati vizsgálatokra, ételkészítési és viselkedési technikák feltárására.
Mindezek gyakorlati megjelenését pedig oktatással, s a rendezvényeken való részvétellel erősítenénk.
Elérendő cél a törekvés a tartós ismeretátadásra, a publikációra is.
Gyűjtőtémakör:
Kárpát-medencei elődeink étkezési kultúrája és receptúrája
Fölhívnám a figyelmet arra, hogy a „Kárpát-medencei” jelző a heterogenitásra utal, vonatkozik minden olyan népcsoportra, etnikumra, mely egy közös históriai kultúra részeként sajátos értéket képvisel.
Így a Pilis bejárataként aposztrofálható Pomáz sajátos értékei közé tartoznak a magyar, sváb, tót, szerb, ruszin, cigány, zsidó receptórium és étkezési kultúra elemei is.
Támogatók, alapítók:
Nagy Gyula, Gáspár Sándor, Farkas András, Herpai Sándor, Molnár V. József, Bakay Kornél, Cey-Bert Róbert, Bárdi László, Nyers Csaba, Horkovics-Kováts János, Harangozó Imre, Déri Zsuzsa, Szélesi Katalin, Szőnyi József…
Műhely vezetője:
Nagy Gyula
Pomáz
Mártírok útja 8.
06 30 633-1267
Kapcsolattartó:
Farkas András
Célcsoportok:
Helyi népcsoportok, lokálpatrióták, hagyományőrzők, pilisi, Kárpát-medencei gasztro-érdeklődők, gasztro-szakemberek és -gyógyítók
Telephely:
Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár
Pomáz
Huszár utca 3
06 26 325-163
Működési helyszínek:
Művelődési Ház és Könyvtár
Magyar Vár
Közterület, Pomáz
Tevékenységi formák:
Tudományos kutatás, gyűjtőmunka, publikálás, edukáció, rendezvények
Eredményesség ismérvei:
A szellemi műhely közismertsége, gasztro-sikerek, színvonalas publikáció, előadás
Egyéb célok:
Szakirodalom megteremtése a projekt szintjein
Anyagi szükséglet:
Nagyrészt önköltséges
Számítógéphasználat, weblap, papír, nyomtató, helybiztosítás, audiovizuális eszközök használata
Helyi kiadási költségek támogatása