SZELLEMI MŰHELY LÉTREHOZÁSA

2012.06.02 13:35

 

PROJEKT SZELLEMI MŰHELY LÉTREHOZÁSÁRA

VÁZLAT

 

A szellemi műhely valós hiátust pótol, reális előzményei megszülettek, így igény merült föl a hazai vendéglátásban a historizáló ételsorok elkészítésére, amelyet egy meglévő, részben teljes forrásanyag alapján hitelesen szolgálhattak föl a konyhák mesterei. Létrejött egy keleti orientáltságú ismeretrendszer, amelyet köszönhetünk Cey-Bert Róbert, Bárdi László, Kiszely István célirányos kutatásainak, s a kínai krónikák ismertté tételének. Mindezzel együtt az ókori és középkori gesták, krónikák, útleírások, emlékiratok és leltárkönyvek is fontos fogódzót jelentenek. A Szovjetunió széthullásának eredményeképpen nyitottabbá, és kutathatóbbá váltak a sztyeppei népek társadalmai. Nem utolsósorban a kutatásmódszertan is bátrabbá válhatott, főként az analógiás módszer tekintetében.

Viszont szükség van egy teljes kitekintésű szintézisre, grammatikai gasztro-kutatásokra, régiókhoz és etnikai-nemzetiségi csoportokhoz kapcsolódó gyűjtésre, fűszer- és gyógynövényhasználati vizsgálatokra, ételkészítési és viselkedési technikák feltárására.

Mindezek gyakorlati megjelenését pedig oktatással, s a rendezvényeken való részvétellel erősítenénk.

Elérendő cél a törekvés a tartós ismeretátadásra, a publikációra is.

 

Gyűjtőtémakör:

Kárpát-medencei elődeink étkezési kultúrája és receptúrája

 

Fölhívnám a figyelmet arra, hogy a „Kárpát-medencei” jelző a heterogenitásra utal, vonatkozik minden olyan népcsoportra, etnikumra, mely egy közös históriai kultúra részeként sajátos értéket képvisel.

Így a Pilis bejárataként aposztrofálható Pomáz sajátos értékei közé tartoznak a magyar, sváb, tót, szerb, ruszin, cigány, zsidó receptórium és étkezési kultúra elemei is.

Támogatók, alapítók:

Nagy Gyula, Gáspár Sándor, Farkas András, Herpai Sándor, Molnár V. József, Bakay Kornél, Cey-Bert Róbert, Bárdi László, Nyers Csaba, Horkovics-Kováts János,  Harangozó Imre, Déri Zsuzsa, Szélesi Katalin, Szőnyi József…

Műhely vezetője:

Nagy Gyula

Pomáz

Mártírok útja 8.

06 30 633-1267

 Kapcsolattartó:

Farkas András

Célcsoportok:

Helyi népcsoportok, lokálpatrióták, hagyományőrzők, pilisi, Kárpát-medencei gasztro-érdeklődők, gasztro-szakemberek és -gyógyítók

Telephely:

Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár 

Pomáz

Huszár utca 3

06 26 325-163

Működési helyszínek:

Művelődési Ház és Könyvtár

Magyar Vár

Közterület, Pomáz

Tevékenységi formák:

Tudományos kutatás, gyűjtőmunka, publikálás, edukáció, rendezvények

Eredményesség ismérvei:

A szellemi műhely közismertsége, gasztro-sikerek, színvonalas publikáció, előadás

Egyéb célok:

Szakirodalom megteremtése a projekt szintjein

Anyagi szükséglet:

Nagyrészt önköltséges

Számítógéphasználat, weblap, papír, nyomtató, helybiztosítás, audiovizuális eszközök használata

Helyi kiadási költségek támogatása